Mořský vlk s grilovanou zeleninou a limetovo-sójovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Opla z restaurace Za oponou v Plzni

Suroviny na 4 porce:

4 filety mořského vlka
bílá část ze dvou pórků
1 větší cuketa
2 mrkve
3 stroužky česneku
4 rajčata
100 g másla
50 ml olivového oleje

pepř
pažitka

Suroviny na omáčku:

2 lžíce limetové šťávy
1 lžíce najemno nakrájeného zázvoru
5 lžic olivového oleje
2 lžíce sójové omáčky
sůl
pepř

Postup:

Napřed spaříme rajčata, oloupeme je, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky. Poté rozkrájíme cuketu na kolečka, česnek a mrkev najemno. Takto připravenou zeleninu orestujeme na polovině oleje s máslem, ke konci přidáme pórek a zasypeme nasekanou pažitkou.

Vedle na pánvi nebo na grilu osolíme a opepříme porce masa a pečeme (nejdřív stranou s kůží), kůži můžeme mírně naříznout.

Ve vedlejší pánvičce smícháme všechny suroviny na omáčku a lehce prohřejeme.

Na talíř přijde nejdříve zelenina, na ní maso a prohřátá omáčka.

autor: Václav Opl