Mřížkový koláč s tvarohem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v mléčných barech? Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky a jiné dobroty. Některé z nich se dají koupit i nyní, na jiné nostalgicky vzpomínáme. Kdo nechce jen vzpomínat, může si upéct nebo uvařit.

Suroviny na koláč:

300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
150 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
2 lžičky jedlé sody nebo 3/4 prášku do pečiva

Suroviny na náplň:

500 g měkkého tvarohu
80 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce v rumu naložených rozinek
1 lžíce kandované pomerančové kůry
30 g mandlí
citrónová kůra

Postup:

Sodu promícháme s moukou, přidáme změklé máslo, cukr, vejce a proděláme. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout.

Mezi tím připravíme tvarohovou náplň: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, citrónovou kůru a dobře našleháme. Je-li hmota příliš tuhá, podle uvážení ji naředíme smetanou nebo mlékem. Nakonec vmícháme rozinky, kandovanou pomerančovou kůru, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a tuhý sníh z bílků.

Ustřihneme si pečící papír velikosti plechu či formy, kde budeme péct koláč. Ze 3/4 těsta vyválíme přímo na papíru placku, aby byla stejnoměrně vysoká. Pak ji i s papírem přeneseme na plech či formu. Na její povrch rozestřeme připravenou náplň. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky a jako mřížku je naskládáme na koláč.

Pečeme při 160 °C do růžova, tj. cca 40 minut. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme.

Příprava mřížkového koláče s tvarohem podle receptu Mirky Kuntzmannové vám trvá přibližně 1,5 hodiny.