Receptář19. května  2017 v 09:20  

Mřížkový koláč s tvarohem

Mřížkový koláč s tvarohem podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Mirka Kuntzmannová

Mřížkový koláč s tvarohem podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Mirka Kuntzmannová

Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v mléčných barech? Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky a jiné dobroty. Některé z nich se dají koupit i nyní, na jiné nostalgicky vzpomínáme. Kdo nechce jen vzpomínat, může si upéct nebo uvařit.

Suroviny na koláč: 

300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
150 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
2 lžičky jedlé sody nebo 3/4 prášku do pečiva 

Suroviny na náplň: 

500 g měkkého tvarohu
80 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce v rumu naložených rozinek
1 lžíce kandované pomerančové kůry
30 g mandlí
citrónová kůra 

Postup: 

Sodu promícháme s moukou, přidáme změklé máslo, cukr, vejce a proděláme. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout. 

Mezi tím připravíme tvarohovou náplň: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, citrónovou kůru a dobře našleháme. Je-li hmota příliš tuhá, podle uvážení ji naředíme smetanou nebo mlékem. Nakonec vmícháme rozinky, kandovanou pomerančovou kůru, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a tuhý sníh z bílků. 

Ustřihneme si pečící papír velikosti plechu či formy, kde budeme péct koláč. Ze 3/4 těsta vyválíme přímo na papíru placku, aby byla stejnoměrně vysoká. Pak ji i s papírem přeneseme na plech či formu. Na její povrch rozestřeme připravenou náplň. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky a jako mřížku je naskládáme na koláč. 

Pečeme při 160 °C do růžova, tj. cca 40 minut. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme. 

Vaříme s rozhlasem

Příprava mřížkového koláče s tvarohem podle receptu Mirky Kuntzmannové vám trvá přibližně 1,5 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 17. listopadu  2017 v 09:30       rubrika: Receptář

    Pohankové rizoto

    Tento recept je dalším „pohankovým“. Vhodná kombinace pohanky a zeleniny je velmi zdravá. Maso je zde jakýmsi bonusem. Kdo se bez něj obejde, lze připravit toto rizoto bezmasé. V tom případě bychom použili o něco větší...

     
  • 15. listopadu  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Kytkožroutský listopad? Posvícení s husou na pelyňku

    Někdo by mohl soudit, že kytkožrout nemůže být masožrout, ale to je velký omyl. I kytkožrouti drží pořádně mastné posvícení. Jen se jim lépe tráví.

     
  • 10. listopadu  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Červené zelí s jablky

    Trochu jiná úprava zelí. Můžeme však občas ochutnat něco jiného než to, na co jsme zvyklí. Věřím, že takto upravené zelí si najde místo v jídelníčku u většiny posluchačů. Jeho kombinace s jablky je velmi vhodná k uvedenému...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  D5, km 51, ve směru Praha, práce na údržbě mostu, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 24.11.2017 07:30 Do 24.11.2017 13:45, , údržba a opravy mostů, zdroj: ŘSD
  D5, mezi km 112 a 128, ve směru Rozvadov, pomalu jedoucí vozidlo údržby, práce na zpevněné krajnici, Od 24.11.2017 08:00 Do 24.11.2017 15:00, kácení stromů

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace