Nadívané roládky ze pstružího potoka

podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny na jednu porci:

1 pstruh
2 plátky toustového chleba nebo 1 rohlík
2 dcl smetany
1 dcl bílého vína
150g zeleniny
1 citrón
sůl
olivový olej
bylinky
200g brambor

Postup:

Pečivo rozdrobíme, přilijeme trochu smetany, přidáme nasekané bylinky. Ze pstruha uděláme filety, osolíme, naneseme fáš, stočíme do závitku, spojíme párátkem, nebo svážeme provázkem.

Zeleninu orestujeme na olivovém oleji, přidáme vodu a bílé víno, Závitky dáme na pařáček a vaříme asi deset minut.

Dochutíme citrónovou šťávou, solí, zjemníme smetanou a rozmixujeme. Uděláme šťouchané brambory a posypeme bylinkami.

autor: Ivo Růžička

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.