Nadívané telecí hrudí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu u Pětatřicátníků v Plzni.

Suroviny:

3 vejce
1 kg telecího hrudí bez kosti
200 g veky nebo obyčejných rohlíků
50 ml smetany (30%)
50 g másla
50 g mrkve
100 g vepřové šunky
2 lžíce najemno nakrájené velkolisté petržele
nastrouhaná kůru z půlky citrony
špetka muškátového oříšku
1 dl hovězího vývaru
sůl

Postup:

Veku nakrájíme na kostičky a necháme v troubě při 150° C několik minut oschnout. Až veka vychladne, zalijeme jí smetanou a rozpuštěným máslem. Přidáme nakrájenou šunku a mrkev, kterou jsme před tím ponořili na minutu do vroucí vody (blanšírování).

Dále přidáme citronovou kůru, petržel, vývar a žloutky. Z bílků si ušleháme sníh a opatrně vmícháme do nádivky.

Do masa ostrým nožem vykrojíme kapsu a naplníme. Pevně uzavřeme a pečeme asi hodinu při 140° C přikryté a pak další hodinu odkryté při 160° C.

Podáváme například s bramborovou kaší.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.