Nadívané telecí hrudí
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu u Pětatřicátníků v Plzni.
Suroviny:
3 vejce
1 kg telecího hrudí bez kosti
200 g veky nebo obyčejných rohlíků
50 ml smetany (30%)
50 g másla
50 g mrkve
100 g vepřové šunky
2 lžíce najemno nakrájené velkolisté petržele
nastrouhaná kůru z půlky citrony
špetka muškátového oříšku
1 dl hovězího vývaru
sůl
Postup:
Veku nakrájíme na kostičky a necháme v troubě při 150° C několik minut oschnout. Až veka vychladne, zalijeme jí smetanou a rozpuštěným máslem. Přidáme nakrájenou šunku a mrkev, kterou jsme před tím ponořili na minutu do vroucí vody (blanšírování).
Dále přidáme citronovou kůru, petržel, vývar a žloutky. Z bílků si ušleháme sníh a opatrně vmícháme do nádivky.
Do masa ostrým nožem vykrojíme kapsu a naplníme. Pevně uzavřeme a pečeme asi hodinu při 140° C přikryté a pak další hodinu odkryté při 160° C.
Podáváme například s bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.