Nákyp s kyselým zelím
podle paní Jany ze Smilova.
Suroviny:
- ½ kg brambor
- 2 cibule
- 30 dkg vařeného uzeného masa
- 1 lžíce oleje
- 3 vejce
- ½ l mléka
- špetka mletého kmínu
- nakrájená pažitka
- sůl
- pepř
- 1 balíček kysaného zelí (nebo ve sklenici)
- 10 dkg strouhaného eidamu
- máslo na formu nebo pekáček
Postup:
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji a přidáme na kostičky nakrájené uzené. Opékáme dvě minuty. Rozkvedláme vejce s mlékem, kmínem, pažitkou, solí a pepřem. Zelí vymačkáme, brambory nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme.
Do vymazané formy dáme střídavě půl brambor a zelí, střední vrstvu tvoří uzené a nakonec rozšlehaná vejce a brambory se zelím.
Posypeme sýrem a pečeme při teplotě 170°C asi 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.