Nákyp s kyselým zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jany ze Smilova.

Suroviny:

  • ½ kg brambor
  • 2 cibule
  • 30 dkg vařeného uzeného masa
  • 1 lžíce oleje
  • 3 vejce
  • ½ l mléka
  • špetka mletého kmínu
  • nakrájená pažitka
  • sůl
  • pepř
  • 1 balíček kysaného zelí (nebo ve sklenici)
  • 10 dkg strouhaného eidamu
  • máslo na formu nebo pekáček

Postup:

Nakrájenou cibuli podusíme na oleji a přidáme na kostičky nakrájené uzené. Opékáme dvě minuty. Rozkvedláme vejce s mlékem, kmínem, pažitkou, solí a pepřem. Zelí vymačkáme, brambory nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme.

Do vymazané formy dáme střídavě půl brambor a zelí, střední vrstvu tvoří uzené a nakonec rozšlehaná vejce a brambory se zelím.

Posypeme sýrem a pečeme při teplotě 170°C asi 45 minut.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.