Netradiční hamburger s malinovou omáčkou
podle Iva Růžičky, šéfkuchaře Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.
Suroviny:
- škubánkové těsto
- bylinky podle chuti
- máslo na potření nebo olej
- plátky masa - medailonek nebo panenku
- cibulku
- maliny
- trochu cukru
Postup:
Škubánkové těsto, do kterého můžeme vložit i nějakou bylinku, necháme vystydnout. Porcovačkou na rýži vytvoříme ze studeného těsta polokoule a tepelně je můžeme upravit dvěma způsoby:
- vložíme na pečící papír, potřeme máslem a upečeme
- obalíme je v hladké mouce a vložíme do fritovacího hrnce a v rozpáleném oleji opečeme do zlatova.
Polokoulí by měl být sudý počet, použijeme je jako poloviny hamburgeru. Mezi ně vložíme předem opečený plátek masa.
Postup přípravy malinové omáčky:Do světla orestujeme cibulku a přidáme k ní maliny. Směs podusíme, dochutíme trochou cukru a prolisujeme jemným sítem.
Omáčkou hamburger přelijeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.