Ohnivák
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 500 g drůbežího masa bez kosti
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 pálivá paprika
- 200 g uzeného masa nebo klobásy
- 2 lžičky pepřového koření nebo drceného barevného pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- hladká mouka na zahuštění
- sůl
- 5 lžic kvalitního oleje
Postup:
Očištěné a osušené maso nakrájíme na menší kostky, papriku, rajčata a cibuli na drobné kousky, česnek na tenké plátky. Spolu s kořením a solí vše promícháme, pokapeme olejem a v chladu necháme alespoň 2 hodiny proležet.
V kastrolu rozpálíme zbylý olej, a opečeme na něm naloženou směs. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásu, rajčatový protlak, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.
Potom pokrm zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v malém množství studené vody a ještě asi 3 minuty povaříme.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.