Receptář13. března  2017 v 09:20  

Ořechová baklava

Baklava - Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

BaklavaFoto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

podle paní Marie z České Kubice.

Suroviny: 

500g listového těsta
120 ml vody
100 ml citronové šťávy
200 g krupicového cukru
2 lžíce medu
2-3 hřebíčky
kousek celé skořice
100 g nasekaných mandlí
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
3 lžíce krystalového cukru
5 g másla 

Postup: 

Pekáček ve tvaru obdélníku vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme a rozdělíme na 8-10 plátů. 

Do kastrůlku dáme vodu, citronovou šťávu, citronovou kůru, krystalový cukr a máslo. Důkladně provaříme a odstavíme. Mezitím rozdrtíme hřebíčky a na závěr přidáme do teplého sirupu. Ořechy a mandle semeleme, přidáme citronovou kůru, cukr, mletou skořici a promícháme. 

První plát těsta potřeme sirupem, posypeme směsí s ořechy a překryjeme dalším plátem těsta. Ten propícháme vidličkou a opět potřeme sirupem a posypeme ořechovou směsí. Na to přidáme další plát. Ve vrstvení pokračujeme tak, aby poslední vrstvou bylo těsto. To opět nezapomeneme propíchat vidličkou. 

Pečeme do zlatova - na 75 °C cca 30 minut. Na závěr polijeme zbytkem sirupu a necháme uležet do druhého dne. Servírujeme zastudena. Krájíme podélně na kostky. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Autor:   posluchač
Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Starodávná „pucíkatá“ polévka

    Tato polévka je mojí vzpomínkou na dětství. Je to rychlá polévka, navíc velmi chutná, která dovede pohladit. Nejen do žaludku, ale také u srdce právě těmi vzpomínkami. Věřím, že si najde místo v jídelníčku i v dnešní...

     
  • Vepřový prejt

    podle paní Aleny z Chodova

     
  • 9. února  2018 v 09:30       rubrika: Receptář

    Boží milosti

    Dlouho jsem si myslela, že je to pečivo, které má domov právě u nás. Ale není tomu tak. Pod různými názvy se s ním můžeme setkat v zemích bývalého Rakousko–Uherska. Vyvstává otázka, zda toto pečivo pochází od nás a...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: sněžení, D5-141,7
  Od 20.2.2018 18:35 do 21.2.2018 02:00; na silnici 226 u obce Vroutek okres Louny; Pozor! Nadměrný náklad; očekávejte zdržení; Přeprava strojního zařízení. PARAMETRY SOUPRAVY (d x š x v x m): 35,00 m x ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace