Receptář13. března  2017 v 09:20  

Ořechová baklava

Baklava - Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

BaklavaFoto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

podle paní Marie z České Kubice.

Suroviny: 

500g listového těsta
120 ml vody
100 ml citronové šťávy
200 g krupicového cukru
2 lžíce medu
2-3 hřebíčky
kousek celé skořice
100 g nasekaných mandlí
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
3 lžíce krystalového cukru
5 g másla 

Postup: 

Pekáček ve tvaru obdélníku vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme a rozdělíme na 8-10 plátů. 

Do kastrůlku dáme vodu, citronovou šťávu, citronovou kůru, krystalový cukr a máslo. Důkladně provaříme a odstavíme. Mezitím rozdrtíme hřebíčky a na závěr přidáme do teplého sirupu. Ořechy a mandle semeleme, přidáme citronovou kůru, cukr, mletou skořici a promícháme. 

První plát těsta potřeme sirupem, posypeme směsí s ořechy a překryjeme dalším plátem těsta. Ten propícháme vidličkou a opět potřeme sirupem a posypeme ořechovou směsí. Na to přidáme další plát. Ve vrstvení pokračujeme tak, aby poslední vrstvou bylo těsto. To opět nezapomeneme propíchat vidličkou. 

Pečeme do zlatova - na 75 °C cca 30 minut. Na závěr polijeme zbytkem sirupu a necháme uležet do druhého dne. Servírujeme zastudena. Krájíme podélně na kostky. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Autor:   posluchač
Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. května  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Mřížkový koláč s tvarohem

    Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v mléčných barech? Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky...

     
  • 12. května  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Jemná rajčatová omáčka z protlaku

    Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší...

     
  • 5. května  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Marinovaný králík

    Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 25.5.2017 06:15 do 07:30; na silnici u obce Kladruby okres Tachov , délka 130m; Na výjezdu od BČS OMV ve směru Rozvadov - Praha.; překážka, která může bránit provozu v celé šířce vozovky nebo její ...
  Od 25.5.2017 01:50 do 08:30; na silnici 605 v obcích Rokycany a Ejpovice okres Rokycany , délka 4km; Mezi obcemi Rokycany a Ejpovice ve směru na Ejpovice.; Pozor! Lidé na vozovce; Chodec v čeném jde po ...
  D5, mezi km 105.5 a 110.5, ve směru Rozvadov, pomalu jedoucí vozidlo údržby, jízdní pruh uzavřen, Od 25.05.2017 07:30 Do 25.05.2017 18:00, , prohlídky a měření, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace