Receptář13. března  2017 v 09:20  

Ořechová baklava

Baklava - Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

BaklavaFoto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

podle paní Marie z České Kubice.

Suroviny: 

500g listového těsta
120 ml vody
100 ml citronové šťávy
200 g krupicového cukru
2 lžíce medu
2-3 hřebíčky
kousek celé skořice
100 g nasekaných mandlí
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
3 lžíce krystalového cukru
5 g másla 

Postup: 

Pekáček ve tvaru obdélníku vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme a rozdělíme na 8-10 plátů. 

Do kastrůlku dáme vodu, citronovou šťávu, citronovou kůru, krystalový cukr a máslo. Důkladně provaříme a odstavíme. Mezitím rozdrtíme hřebíčky a na závěr přidáme do teplého sirupu. Ořechy a mandle semeleme, přidáme citronovou kůru, cukr, mletou skořici a promícháme. 

První plát těsta potřeme sirupem, posypeme směsí s ořechy a překryjeme dalším plátem těsta. Ten propícháme vidličkou a opět potřeme sirupem a posypeme ořechovou směsí. Na to přidáme další plát. Ve vrstvení pokračujeme tak, aby poslední vrstvou bylo těsto. To opět nezapomeneme propíchat vidličkou. 

Pečeme do zlatova - na 75 °C cca 30 minut. Na závěr polijeme zbytkem sirupu a necháme uležet do druhého dne. Servírujeme zastudena. Krájíme podélně na kostky. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Autor:   posluchač
Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 13.12.2017 15:10 do 16:15; na silnici u obce Ejpovice okres Rokycany; nájezd na D5 Ejpovice; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; pro poruchu odstavené vozidlo v odstavném pruhu.
  Od 13.12.2017 15:10 do 17:15; na silnici 232 u obce Osek okres Rokycany; nehoda; 2x OA bez zranění, překáží provozu, zvýšená opatrnost, na místo policie.
  Od 13.12.2017 14:55 do 16:55; na silnici 190 u obce Prášily okres Klatovy; nehoda; 2x OA bez zranění, bez úniku PHM, zvýšená opatrnost, na místo policie.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace