Ořechový parfait
Francouzské slovo parfait v překladu znamená dokonalý či perfektní. Parfait je sladký mražený krém, vytvořený obvykle z jedné základní suroviny. Můžeme se však setkat také se slanými verzemi parfaitu, které se servírují pomocí zdobítek, a podávají se jednak jako příloha, ale i hlavní chod.
Suroviny na 4-6 porcí:
3 žloutky
50 g moučkového cukru
60 g krystalového cukru
2 bílky
2 lžíce mletých ořechů
1 citrón
200 ml ušlehané šlehačky
200 ml šlehačky
čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup:
Žloutky s moučkovým cukrem utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého nakonec přidáme krystalový cukr a trochu citrónové šťávy. Šlehačku také ušleháme.
Utřené žloutky s cukrem, ušlehaný sníh a smetanu smícháme a přidáme mleté ořechy.
Formu nebo misku vyložíme mikrotenovou folií, naplníme připravenou masou a dáme do mrazničky.
Zmrzlý krém nakrájíme na porce nebo vykrájíme tvořítkem na zmrzlinu, ozdobíme kopečkem ušlehané smetany a ovocem.
Celková doba přípravy je 30 minut (bez doby potřebné ke zmražení).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka