Oříškoví šneky
podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů
Suroviny na šneky:
500 g hladké mouky
špetka soli
20 g droždí
100 g cukru krupice
200 ml mléka
2 vejce
4 lžíce oleje
hladká mouka na vál, tuk na plech
Suroviny na náplň:
200 g perníku na strouhání
540 g lískových oříšků
2 sáčky skořicového cukru
50 g másla
Postup:
Mouku se solí prosejeme do mísy, uděláme důlek a do něj nadrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Do něj potom dáme zbytek mléka, cukru, 1 vejce a olej. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Těsto potom rozválíme na obdélník 4 mm tenký.
Oříšky i perník nastrouháme a promícháme se skořicovým cukrem. Posypeme touto směsí
těsto a zakapeme rozpuštěným máslem.
Těsto zabalíme do rolády a nakrájíme asi 2 cm silná plátky (mělo bych jich být z této dávky zhruba 25 ks).
Plátky dáme na plech, potřeme vajíčkem a necháme 15 minut kynout. Po této době, vložíme plech do trouby a šneky pečeme při 180° C asi 20 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.