Paprikové lodičky plněné celerovým salátem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Celer, zejména jeho listy, působí močopudně, protizánětlivě, je vhodný pro diabetiky a revmatiky, uklidňuje, podporuje a urychluje trávení, proto se doporučuje při obezitě.

Obsahuje jednak bílkoviny, silice a vitaminy, ale také minerální látky, především hořčík, vápník, fosfor, draslík a sodík.

Celer bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji.

Suroviny 2-4 porce:

4 větší papriky
250 g celeru
2 šťavnatá jablka
100 g šunky
1 citrón
30 g mandlových lupínků
100 g majonézy nebo zakysané smetany
petrželka
sůl

Postup:

Papriky podélně rozpůlíme, zbavme zrníček, omyjeme a osušíme. Očištěný, oloupaný a omytý celer spolu s oloupanými jablky najemno nastrouháme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme mandlové lupínky a na jemné nudličky nebo kostičky nakrájenou šunku. Nakonec vmícháme majonézu nebo zakysanou smetanu. Touto směsí naplníme půlky paprik.

Podáváme vychlazené, ozdobené petrželkou.

Vhodnou přílohou je chléb nebo celozrnné pečivo.

Celková doba přípravy je cca 30 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.