Receptář6. října  2017 v 09:20  

Papriky s pohankovou náplní

Papriky s pohankovou náplní podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Papriky s pohankovou náplní podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Dnešní recept je opět „pohankový“. Je zase úplně jiný, než byly ty ostatní. A v tom je ta krása.

Suroviny na 4 porce: 

4 bílé papriky
150 g pohanky
1 syrový brambor
1 mrkev
3 stroužky česneku
1 svazeček petrželky
3 velká dobře vyzrálá rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
0,5 lžičky mleté papriky
1 lžička přírodního cukru
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř
olej 

Postup přípravy plněných paprik:  

Nejprve omyjeme papriky a odstraníme středy se semeny. 

Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekaný česnek a petrželku. 

Vmícháme pohanku, kterou jsme před tím povařili 15 minut v osolené vodě. 

Nakonec ke směsi přidáme najemno nastrouhaný oloupaný syrový brambor a nastrouhanou mrkev. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a odstavíme z ohně. 

Papriky s pohankovou náplní podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Prochladlou směsí naplníme papriky a připravíme omáčku, ve které budeme papriky dusit.  

Postup přípravy omáčky

Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme je a najemno nakrájíme. 

Na oleji necháme zkaramelizovat cukr, přidáme nakrájená rajčata a česnek, dusíme 5 minut. 

Poté přidáme protlak, mletou papriku, podle chuti osolíme a zalijeme cca 0,5 litrem vody. Přidáme naplněné papriky a dusíme cca 40 minut. 

Podáváme s pečivem, dušenou rýží nebo s těstovinami. 

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 1,5–2 hodiny 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 15. prosince  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pučálka

    Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či ro...

     
  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 16.12.2017 21:15 do 23:20; na silnici 198 u obce Staré Sedliště okres Tachov; nehoda; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; OA na střeše bez zranění
  Od 16.12.2017 20:05 do 22:10; na silnici 22 u obce Zahořany okres Domažlice; nehoda; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; střet OA se zveří
  Od 16.12.2017 16:35 do 17.12.2017 16:40; na silnici 145 u obce Kašperské Hory okres Klatovy , délka 783m; Pozor! Olej na vozovce

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace