Papriky s pohankovou náplní
Dnešní recept je opět „pohankový“. Je zase úplně jiný, než byly ty ostatní. A v tom je ta krása.
Suroviny na 4 porce:
4 bílé papriky
150 g pohanky
1 syrový brambor
1 mrkev
3 stroužky česneku
1 svazeček petrželky
3 velká dobře vyzrálá rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
0,5 lžičky mleté papriky
1 lžička přírodního cukru
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř
olej
Postup přípravy plněných paprik:
Nejprve omyjeme papriky a odstraníme středy se semeny.
Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekaný česnek a petrželku.
Vmícháme pohanku, kterou jsme před tím povařili 15 minut v osolené vodě.
Nakonec ke směsi přidáme najemno nastrouhaný oloupaný syrový brambor a nastrouhanou mrkev. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a odstavíme z ohně.
Prochladlou směsí naplníme papriky a připravíme omáčku, ve které budeme papriky dusit.
Postup přípravy omáčky:
Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme je a najemno nakrájíme.
Na oleji necháme zkaramelizovat cukr, přidáme nakrájená rajčata a česnek, dusíme 5 minut.
Poté přidáme protlak, mletou papriku, podle chuti osolíme a zalijeme cca 0,5 litrem vody. Přidáme naplněné papriky a dusíme cca 40 minut.
Podáváme s pečivem, dušenou rýží nebo s těstovinami.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 1,5–2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.