Pečené hovězí žebro

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu v Plzni.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg nízkého hovězího žebra
  • 100 g morku
  • 300 g cibule
  • tlučený pepř, sůl

Suroviny na omáčku:

  • 4 dcl bílého vína
  • 2 dcl smetany
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce estragonového octa

Příloha:

  • 200 g červené řepy
  • 50 g fenyklu
  • 5 lístků bazalky
  • 1 lžíce másla
  • listový špenát
  • sůl

Postup:

Okořeněné žebro vložíme do pekáčku, přidáme morek, cibuli a pečeme 2,5 hodiny za stálého podlévání vínem. Maso pečeme, dokud se neodděluje od kosti. Maso vyndáme, výpek procedíme, přidáme máslovou jíšku, zjemníme smetanou, přidáme hořčici, povaříme, ochutíme estragonovým octem a pepřem.

Řepu uvaříme, nakrájíme, přidáme máslo, najemno nakrájený fenykl, zprudka orestujeme, přidáme bazalku a dochutíme solí a pepřem. Špenát orestujeme, osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek.

Podáváme s chlebem.

autor: šéfkuchař