Pečené plněné papriky
Papriky jsou oblíbený pokrm převážně v letních měsících, kdy je jich dostatek. Tato zelenina je přínosná pro naše zdraví, především pro velký obsah vitaminu C. I když je tohoto vitamínu nejvíce v paprikách syrových, tímto pokrmem si můžete vhodně zpestřit jídelníček.
Suroviny na 6 porcí:
6 čerstvých paprik
1 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce sádla
500 g mletého masa (250 g hovězí a 250 g vepřové maso)
100 g vařené rýže nebo pohanky
1 vejce
špetka cukru
mletý pepř
sůl
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
petrželka
Postup:
Vydlabané, omyté a osušené papriky naplníme masovou směsí, připravenou důkladným promícháním mletého masa, vařené rýže nebo pohanky, vejce, pepře, cukru a soli.
V kastrole rozpálíme tuk a zpěníme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme naplněné papriky, mírně podlijeme vodou a podusíme zhruba 20 minut. Potom nádobu s paprikami vložíme do středně vyhřáté trouby a bez pokličky zapékáme asi 20 minut.
Před dokončením posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme. Upečené papriky zdobíme petrželkou.
Doporučená příloha: vařené nebo pečené brambory, chléb, saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy je 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka