Peřinový koláč
podle paní Marie ze Starého Lázu.
Suroviny:
2 kostky měkkého tvarohu
6 vajec
2 balíčky vanilkového cukru
2/3 hrnku smetany ke šlehání
1,5 hrnku pískového cukru
12 lžic mléka
1/2 hrnku oleje
2,4 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Postup:
Žloutky se čtyř vajec, pískový cukr, mléko a olej vyšleháme do pěny, po částech vmícháme mouku, prášek do pečiva a nakonec tuhý sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pekáč.
Tvaroh, dvě vejce, vanilkový cukr a smetanu ušleháme. Hmotu naplníme do zdobícího sáčku a hmotu nastříkáme ve tvaru kosočtverců na těsto. Pečeme při teplotě 180° C přibližně 40-45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.