Perník
podle paní Aleny z Chebu.
Suroviny:
- 2 celá vejce
- 1 kelímek od jogurtu, naplněný do ¾ cukrem
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce švestkových povidel
- 1 lžíce rybízové marmelády
- 1 kelímek od jogurtu hladké mouky
- 1/2 kelímku mléka
- 6 dkg rozpuštěného másla
- 1/2 kelímku rozkrájených vlašských nebo lískových jader
- celý kelímek nakrájeného kandovaného ovoce
- prášek do perníku
Postup:
Ušleháme celá vejce, přidáme cukr, kakao, povidla, marmeládu, med a máslo. Přidáme perníkový prášek smíchaný s moukou a mlékem a znovu rozšleháme. Do těsta dáme ořechová jádra a kandované ovoce.
Připravíme si formu na biskupský chlebíček, kterou dobře vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme v mírně předehřáté troubě asi tak 45 minut.
Na hotový perník můžeme dát polevu nebo jen pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.