Perník

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chebu.

Suroviny:

  • 2 celá vejce
  • 1 kelímek od jogurtu, naplněný do ¾ cukrem
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • 1 kelímek od jogurtu hladké mouky
  • 1/2 kelímku mléka
  • 6 dkg rozpuštěného másla
  • 1/2 kelímku rozkrájených vlašských nebo lískových jader
  • celý kelímek nakrájeného kandovaného ovoce
  • prášek do perníku 

Postup:

Ušleháme celá vejce, přidáme cukr, kakao, povidla, marmeládu, med a máslo. Přidáme perníkový prášek smíchaný s moukou a mlékem a znovu rozšleháme. Do těsta dáme ořechová jádra a kandované ovoce.

Připravíme si formu na biskupský chlebíček, kterou dobře vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme v mírně předehřáté troubě asi tak 45 minut.

Na hotový perník můžeme dát polevu nebo jen pocukrujeme.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.