Plněné žampióny se smetanovým přelivem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Tento pokrm je vhodný i pro kuchaře začátečníky a pro ty, kteří rádi vymýšlí nějaké novinky a experimentují. Náplň se může libovolně obměňovat, záleží na tom, co nám chutná a jaké ingredience máme k dispozici. Je změnou v zaběhnutém jídelníčku a příprava i samotné vaření nedají moc práce.v

Suroviny na 3-4 porce:

12 středně velkých čerstvých žampiónů
500 g masového vývaru (možno připravit z kostky)
100 g šunky (libové vařené uzené maso)
1 jarní cibulka
1 vejce
1 lžíce másla
petrželka
mletý pepř
sůl
300 ml kysané smetany
150 g tvrdého sýra
1 stroužek česneku

Postup:

Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.

Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme.

V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a 5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájenou petrželku a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů.

Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem a utřeným česnekem.

Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170° C přibližně 20 minut.

Doporučená příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina.

Celková doba přípravy je 50 minut.