Receptář14. července  2017 v 09:20  

Pohanka s houbami

Pohanka. Ilustrační foto - Foto:  FreeDigitalPhotos.net

Pohanka. Ilustrační fotoFoto:  FreeDigitalPhotos.net

Nezapomněla jsem na svůj slib a do naší rubriky jsem opět zařadila výborné jídlo z pohanky. Dalo by se říct, že je to recept ve stylu dva v jednom. K základnímu receptu Vám ještě prozradím jeden trik, jak si připravit lehký, hodnotný a v neposlední řadě i poměrně levný oběd či večeři.

Suroviny na 4 porce: 

2 hrnky pohanky (pozn. red.1 hrnek = 250 ml)
4 hrnky vařící vody
1 středně velká cibule
3 lžíce oleje
1 bobkový list
250 g čerstvých hřibovitých hub nebo hrst sušených, předem namočených
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
petrželka, mletý pepř, sůl 

Postup: 

Na oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby a dusíme tak dlouho, až se vody vydusí. Pak přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, majoránku, bobkový list a propláchnutou pohanku. Promícháme, zalijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme cca 20 minut, dokud se voda nevsákne a pohanka nezměkne. Na závěr podle chuti osolíme a opepříme. 

Obměna:
Přidáme-li do takto upravené pohanky 1–2 lžíce kysané smetany, můžeme ji použít jako náplně do zapečených cuket či lilků. Povrch před zapečením posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme cca 10 minut při 180 °C.

Takto upravenou pohanku podáváme jako hlavní pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masovým, drůbežím či zeleninovým pokrmům. 

Celková doba přípravy nepřesáhne kolem 45 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Zadělávaná kapusta

    Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme,...

     
  • 16. října  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Houbová směs pod maso

    podle paní Marie z Újezda u Svatého Kříže.

     
  • 13. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  silnice II/191, Klatovy - Dolní Lhota, okr. Klatovy, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 25.10.2017 07:00 Do 30.11.2017 23:59, Částečná uzavírka provozu sil. II/191 v úseku ...
  ulice Mánesova, Domažlice, okr. Domažlice, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 00:00 Do 03.11.2017 23:59, ul. Mánesova ve městě Domažlice, Vydal: Městský úřad Domažlice
  D5, mezi km 103.5 a 100.5, ve směru Praha, provoz převeden do protisměru, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, oprava povrchu vozovky, Od 28.09.2017 05:40 Do 28.10.2017 23:59, oprava vozovek mostů, provoz ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace