Pohanka s houbami

Výborné jídlo z pohanky ve stylu dva v jednom. K základnímu receptu nabízíme ještě jeden trik, jak si připravit lehký, hodnotný a v neposlední řadě i poměrně levný oběd či večeři.

Ingredience
  • 2 hrnky pohanky (pozn. red.1 hrnek = 250 ml)
  • 4 hrnky vařící vody
  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 bobkový list
  • 250 g čerstvých hřibovitých hub nebo hrst sušených, předem namočených
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • petrželka, mletý pepř, sůl

Na oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby a dusíme tak dlouho, až se vody vydusí. Pak přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, majoránku, bobkový list a propláchnutou pohanku. Promícháme, zalijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme cca 20 minut, dokud se voda nevsákne a pohanka nezměkne. Na závěr podle chuti osolíme a opepříme.


Obměna:
Přidáme-li do takto upravené pohanky 1–2 lžíce kysané smetany, můžeme ji použít jako náplně do zapečených cuket či lilků. Povrch před zapečením posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme cca 10 minut při 180 °C.

Takto upravenou pohanku podáváme jako hlavní pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masovým, drůbežím či zeleninovým pokrmům.