Receptář14. července  2017 v 09:20  

Pohanka s houbami

Pohanka. Ilustrační foto - Foto:  FreeDigitalPhotos.net

Pohanka. Ilustrační fotoFoto:  FreeDigitalPhotos.net

Nezapomněla jsem na svůj slib a do naší rubriky jsem opět zařadila výborné jídlo z pohanky. Dalo by se říct, že je to recept ve stylu dva v jednom. K základnímu receptu Vám ještě prozradím jeden trik, jak si připravit lehký, hodnotný a v neposlední řadě i poměrně levný oběd či večeři.

Suroviny na 4 porce: 

2 hrnky pohanky (pozn. red.1 hrnek = 250 ml)
4 hrnky vařící vody
1 středně velká cibule
3 lžíce oleje
1 bobkový list
250 g čerstvých hřibovitých hub nebo hrst sušených, předem namočených
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
petrželka, mletý pepř, sůl 

Postup: 

Na oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby a dusíme tak dlouho, až se vody vydusí. Pak přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, majoránku, bobkový list a propláchnutou pohanku. Promícháme, zalijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme cca 20 minut, dokud se voda nevsákne a pohanka nezměkne. Na závěr podle chuti osolíme a opepříme. 

Obměna:
Přidáme-li do takto upravené pohanky 1–2 lžíce kysané smetany, můžeme ji použít jako náplně do zapečených cuket či lilků. Povrch před zapečením posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme cca 10 minut při 180 °C.

Takto upravenou pohanku podáváme jako hlavní pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masovým, drůbežím či zeleninovým pokrmům. 

Celková doba přípravy nepřesáhne kolem 45 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  ulice Boženy Němcové, Rokycany, okr. Rokycany, uzavřeno, stavební práce, Od 16.12.2017 06:00 Do 17.12.2017 20:00, Rokycany, úplná uzavírka křižovatky MK Boženy Němcové a Družstevní, Objížďka - bez rozlišení: ...
  D5, mezi km 94 a 130, ve směru Rozvadov, pomalu jedoucí vozidlo údržby, neprůjezdná zpevněná krajnice (odstavný pruh), Od 14.12.2017 10:26 Do 14.12.2017 16:00, úprava dopravního značení

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace