Receptář17. listopadu  2017 v 09:30  

Pohankové rizoto

IMG_5575.jpg - Foto: Rostislav Duršpek

IMG_5575.jpgFoto: Rostislav Duršpek

Tento recept je dalším „pohankovým“. Vhodná kombinace pohanky a zeleniny je velmi zdravá. Maso je zde jakýmsi bonusem. Kdo se bez něj obejde, lze připravit toto rizoto bezmasé. V tom případě bychom použili o něco větší množství zeleniny.

Suroviny na 4–6 porcí: 

250 g pohanky
1 cibule
1 lžíce sádla
350 g vepřového masa (plecko nebo bůček)
150 g vařené uzené krkovice nebo anglické slaniny
250 g zeleninové směsi (fazolky, květák, kapusta, hrášek,…) možno použít i zeleninu mraženou
1 lžičku kmínu
1 lžičku majoránky
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky a povaříme ji v osolené vodě cca 7 minut (čas se řídí podle druhu použité zeleniny). Poloměkkou zeleninu vyjmeme a necháme okapat. Vývar nevyléváme, použijeme ho na podlití. 

Pohanku nasypeme do cedníku, prolijeme nejprve horkou a potom studenou vodou a necháme okapat.  

Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a dusíme cca 15 minut. Pak přidáme nakrájené uzené maso nebo anglickou slaninu a pohanku. Osolíme, přidáme kmín a majoránku, zalijeme zeleninovým vývarem a pod poklicí dusíme cca 20 minut. 

Poté přidáme povařenou zeleninu, promícháme a pod poklicí dusíme ještě asi 10 minut. 

Pohankové rizoto doplníme saláty z čerstvé zeleniny nebo zeleninou nakládanou. 

IMG_5584.jpg - Foto: Rostislav Duršpek

Celková doba přípravy receptu Mirky Kuntzmannové trvá přibližně 1 hodinu. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 15. prosince  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pučálka

    Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či ro...

     
  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: sněžení, D5-145,8
  Srážky: sněžení, D5-96,8
  ulice Ruská, Plzeň 2-Slovany, uzavřeno, stavební práce, Od 23.12.2017 00:00 Do 31.01.2018 23:59, na místní komunikaci III. třídy C2811 Ruská, v Plzni - úplná uzavírka vozovky, v úseku u objektu číslo ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace