Polévka z pečené mrkve
podle šéfkuchaře Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
- 1 kg mrkve
- 3 cibule
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 250 g 30% smetany
Postup:
Předehřejeme troubu na 180° C. Na plech s pečícím papírem položíme očištěnou a na kostky nakrájenou mrkev a cibuli. Osolíme, opepříme a okmínujeme, pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut do měkka.
Zeleninu potom přesuneme do hrnce, zalijeme vývarem a smetanou. Rozmixujeme a provaříme (ne moc dlouho). Můžeme ještě dosolit a dopepřit.
Můžeme doplnit petrželkovým nokem nebo bylinkovým knedlíčkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka