Pošírovaná štika s kerblíkovou omáčkou
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu u Pětatřicátníků Plzeň.
Suroviny na 4 porce:
1 štika nebo 2 filety o váze 800 g
1 větší pórek (použijeme jen bílou část)
2 větší mrkve
sůl a pepř
200 g másla
1 citrón
2 dcl suchého bílého vína
1 svazek kerblíku
Postup:
Pórek nakrájíme na jemné proužky a mrkev nastrouháme na delší nudličky.
Do pánve nalijeme víno a postavíme do ní pařák. Na dno dáme mrkev, na to pórek a zakryté vaříme ve vinné páře 10 minut.
Maso nakrájíme na 20gramové porce, osolíme, opepříme, dáme na zeleninu a pošírujeme 10 minut doměkka. Poté pařák vyjmeme a necháme přiklopený, aby maso a zelenina nevychladly.
Vinnou šťávu přecedíme, osolíme, opepříme, zahřejeme a přidáme máslo. Nevaříme!
Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme nasekaný kerblík.
Maso podáváme se zeleninou, přelité omáčkou.
Příprava pošírované štiky s kerblíkovou omáčkou nám zabere přibližně 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.