Posvícenské hnětýnky
Václav Malovický – vlastivědný gastronomický etnograf, spisovatel: placky podle paní Mileny Libelové z Nepomuka
Suroviny:
380 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300g tuku
1/2 másla
1/2Hery
3 žloutky
1 vanilkový cukr
šťáva z 1/2 citronu
lžíce rumu
Příprava:
Ze surovin zaděláme klasické těsto. Dáme do ledničky cca 1 hodinu odpočinout v ledničce. Vyválíme placky a vykrajujeme tvořítky do libovolných tvarů. Klasicky upečeme a poléváme polevami – čokoládovou, citronovou a podle vlastních představ zdobíme.
Ke zdobení obou druhů hnětýnek můžeme vytvořit cukrové zdoby nebo je koupit ke zdobení ve specializovaných obchodech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.