Pozdrav z Ria – dort z brazilské kuchyně
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
5 vajec
180 g moučkového cukru
1 lžíce jemně mleté kávy
100 g rozdrcených para (vlašských) ořechů
100 g polohrubé mouky
½ kypřícího prášku do pečiva
Suroviny na polevu a ozdobu:
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
100 – 150 g směsi ořechů (para, vlašské, pistácie, lískové oříšky)
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a kávou do pěny. Přidáme rozdrcené ořechy, mouku promíchanou s práškem do pečiva a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 150°C cca 45 minut.
Mírně prochladlý moučník vyklopíme a studený polijeme čokoládovou polevou a bohatě ozdobíme ořechovými jádry. Povrch moučníku lehce poprášíme jemně mletou kávou.
Příprava polevy: Čokoládu a ztužený tuk rozehřejeme ve vodní lázni a mírně prochladlou polevou polijeme moučník.
Celková doba přípravy: cca 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka