Pražma pečená na solné krustě s fenyklovým salátem
podle kuchaře Václava Opla z restaurace Nového divadla Za oponou v Plzni.
Suroviny na 2 porce:
2 filety s pražmy
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho citrónu
2 větvičky tymiánu
5 lžic hrubozrnné soli
alobal
Suroviny na salát:
2 menší fenykly
1 oloupaný pomeranč
80 g černých oliv
1 lžíce piniových oříšků
1 větší červená cibule
citrónová a pomerančová šťáva
5 lístků máty
sůl
panenský olivový olej
Postup přípravy pečené pražmy:
Filety krátce marinujeme v pomerančové a citrónové šťávě.
Na dno pekáče dáme hrubozrnnou sůl, na ní filety kůží dolů a tymián. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme při teplotě 180° C 15-20 minut.
Postup přípravy salátu:
Fenykl nastrouháme najemno, pomeranč nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka, přidáme překrájené olivy, najemno nasekanou mátu a piniové oříšky.
Dochutíme solí, pomerančovou a citrónovou šťávu, zakápneme olivovým olejem, promícháme a podáváme s pražmou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.