Receptář24. listopadu  2017 v 09:20  

Prošívaná deka, pod kterou se neohřejete

Prošívaná deka podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Prošívaná deka podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Velmi jednoduchý na jedné straně, ale na straně druhé vynikající moučník, který měl svůj boom před několika léty. Myslím, že tento recept stojí za to ho „oprášit“ a připomenout. Je velmi rychlý, nenáročný a hlavně velmi dobrý.

Suroviny na těsto

2 vejce
½ sklenky teplého mléka (1 sklenka = 200 ml, pozn. red.)
½ sklenky oleje
1 sklenka pískového cukru
2 sklenky polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
máslo na vymazání pekáče 

Suroviny na náplň:  

500 g měkkého tvarohu
4 polévkové lžíce moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
2 vejce
trocha oblíbeného džemu nebo marmelády 

Postup: 

Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a vše promícháme.  

Přidáme mléko, olej, vejce a všechno dohromady smícháme. Vznikne řidší těsto, které nalijeme do vymaštěného a vysypaného plechu s vyšším okrajem. Když chceme mít místo koláče dort, připravíme těsto i náplň z poloviční dávky a místo plechu použijeme dortovou formu. 

V jiné misce promícháme tvaroh, cukr, vejce a vanilkový cukr. Touto tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme mu růžek a nastříkáme tvarohové mřížky na těsto. Můžeme také přizdobit trochou džemu nebo marmelády.  

Prošívanou deku pečeme v mírně předehřáté troubě asi 40 minut při 175 °C. 

Prošívaná deka podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Prochladlý moučník nakrájíme a pocukrujeme. 

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 15. prosince  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pučálka

    Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či ro...

     
  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: sněžení, D5-145,8
  Srážky: sněžení, D5-96,8
  ulice Ruská, Plzeň 2-Slovany, uzavřeno, stavební práce, Od 23.12.2017 00:00 Do 31.01.2018 23:59, na místní komunikaci III. třídy C2811 Ruská, v Plzni - úplná uzavírka vozovky, v úseku u objektu číslo ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace