Pšeničné „rizoto“ (bulgur)

Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Tím, že je předvařený, usnadňuje další úpravu. Používá se do polévek, na saláty, jako příloha či různě upravené rizota. V neposlední řadě ho můžeme použít i do rozličných nádivek nebo jím nastavit mletá masa při přípravě karbanátků či domácí sekané.

Tím, že obsahuje, vitaminy, vlákninu a minerály, má velmi příznivé účinky na lidský organismus, navíc velmi dobře chutná. Měli bychom do svého jídelníčku zařazovat častěji.

Suroviny 4-6 porcí:

250 g bulguru
1 lžíce sádla
1 cibule
2 barevné papriky
2-3 stroužky česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek nebo 2 lžičky sušených (petrželka, pažitka, libeček, tymián apod.)
mletá paprika sladká i pálivá
100 g kysané smetany
sůl
250 g nakrájené šunky

Postup:

Bulgur v několika vodách propláchneme a v mírně osolené vodě (v poměru s bulgurem 2:1) ho uvaříme doměkka. To trvá cca 10-12 minut.

V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájené papriky a plátky česneku, opaprikujeme, osolíme, promícháme a pod poklicí dusíme maximálně 5 minut. Papriky musí být jen změklé, nikoliv rozvařené.

Měkký bulgur necháme pod pokličkou prochladnout a poté do něj vmícháme smetanu, oblíbené, najemno nasekané čerstvé nebo sušené bylinky a podušené papriky. Vše dobře promícháme a už jen prohřejeme.

Vaříme s rozhlasem

Rizoto podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky šunky. Místo šunky lze použít také kousky drůbežího masa.

Vynecháme-li šunku či maso, máme výbornou variantu pro vegetariány.

Celková doba přípravy je 40 minut.