Rajčatová polévka s oregánem
podle Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky.
Suroviny:
- 750 ml rajčatového pyré
- 400 g konzervovaných bílých fazolí
- 300 ml kuřecího vývaru
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 lžičky hnědého cukru
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce oregána nejlépe čerstvého
- parmazán
Postup:
V hrnci rozpálíme olej a orestujeme cibulku. Přidáme balzamikový ocet, cukr a vaříme asi jednu minutu. Poté vlijeme rajčatové pyré, vývar a vaříme dalších deset minut. Přidáme čerstvé oregáno, na konec fazole a ještě jednou necháme přejít varem. Podáváme v miskách a každou porci ozdobíme hoblinkou parmazánu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.