Řezy Aida

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Jestli Vám v tomto receptu chybí zmínka o Verdiho opeře Aida, uvedu název tohoto moučníku na pravou míru. Tyto řezy nemají se známou a krásnou operou nic společného. Recept totiž pochází ze Slovinska, kde je konzumace pohanky velmi hojná a ve všech možných variacích - jak slaných, tak sladkých. A slovinský název pohanky je ajda, lépe řečeno ajdova kaša. Odtud tedy název těchto řezů.

Moučník z této netradiční mouky mi velmi chutnal a jeho příprava je celkem jednoduchá. Navíc pohanka patří mezi opravdu zdravé potraviny, a proto tento recept uvádím v naší rubrice a všem přeji dobrou chuť.

Suroviny:

300 g másla
6 vajec
250 g moučkového cukru
40 g nastrouhané hořké čokolády
120 g pohankové mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce rumu
3 kelímky zakysané smetany
250 g marmelády
150 g čokolády na vaření
tuk a mouka na vymazání a vysypání pekáče

Postup:

Změklé máslo šleháme spolu s cukrem a žloutky tak dlouho, až hmota nabude a zesvětlá. Pak přidáme nastrouhanou čokoládu, mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků.

Hmotu rovnoměrně rozestřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme předtím vymastili a vysypali hrubou moukou.

Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 35-40 minut při 180 °C.

Vychladlý korpus zvlhčíme rumem a potřeme marmeládou.

Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, a když vychladne, tak ji (cca ¾) vmícháme do smetany. Tímto smetanovým krémem potřeme celou plochu moučníku. Po krátkém odpočinutí, kdy krém alespoň trochu ztuhne, postříkáme povrch zbylou čokoládou.

Po ztuhnutí krájíme na řezy a podáváme vychlazené.

Příprava řezů Aida podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 2 hodiny.