Řízky na ruby s Moravankou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Ribiové ze Sousedovic.

Suroviny:

1kg krkovičky
sůl, pepř
3 vajíčka
strouhanka
máslo
olej na smažení
2 skleničky Moravanky

Postup:

Maso nakrájíme na plátky, na okraji nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočinout. Obalíme ve strouhance, potom v rozšlehaných vejcích a vkládáme do rozpáleného oleje.

Usmažené řízky naskládáme do pekáče, poklademe plátky másla a dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 45 minut. Vezmeme jednu skleničku Moravanky, vycedíme z ní šťávu a zeleninu nasypeme na řízky.

Necháme ještě chvíli zapéct, vezmeme druhou skleničku a celý obsah i se šťávou nalejeme na řízky. Dáme znovu zapéct.

Podáváme s vařeným bramborem.

autor: posluchač