Řízky úplně jinak

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jiřiny ze Staňkova.

Suroviny:

4-6 ks vepřových řízků
strouhanka
4-5 vajec
sůl
pepř
0,5 l vody
1 bujón
80-100 g másla
olej na smažení

Postup:

Vepřové řízky mírně osolíme, opepříme a pokládáme do strouhanky, ve které je důkladně z obou stran naklepeme. Až jsou pěkně naklepané, celé je obalíme ve vajíčku a osmažíme na oleji.

Mezitím si svaříme vodu s bujonem a máslem.

Osmažené řízky naskládáme do pekáče a zalejeme uvařeným vývarem. Pekáč vložíme do trouby, vyhřátě na teplotu 200° C a necháme po dobu jedné hodiny vývar vsáknout do řízků. Na dně pekáče ponecháme šťávu na přelití přílohy, např. brambor.

Celková doba přípravy je 2 hodiny.

autor: posluchač