Receptář5. ledna  2018 v 09:30  

Rozmíchánky s oukropem

Rozmíchánky s oukropem podle Mirky Kuntzmannové - Foto: Mirka Kuntzmannová

Rozmíchánky s oukropem podle Mirky KuntzmannovéFoto: Mirka Kuntzmannová

Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

Suroviny na 4-6porcí: 

1 kg brambor
1 snítka celeru nebo libečku (čerstvý nebo sušený)
1 lžička kmínu
2 lžíce sádla
2 cibule
200 ml sladké smetany
3 stroužky česneku
sůl 

Postup:  

Oloupané brambory nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, nať z celeru nebo libečku, zalijeme dostatečným množstvím vody a uvaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, ale vodu z nich nevyléváme a uchováme ji. 

Na sádle dozlatova usmažíme nakrájené cibule. Polovinu dáme do uvařených brambor, částečně je rozšťoucháme a na závěr vmícháme trochu smetany, kterou brambory zvláčníme. 

Slitou vodu z brambor přivedeme k varu, přidáme druhou část usmažené cibulky a utřený česnek a dále již nevaříme. 

Každý stolovník dostane talíř s oukropem, tj. polévkou z vody z vařených brambor a misku s rozmíchánky, tzn. (šťouchanými brambory se smetanou. 

Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu vám zabere 40 minut. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 29. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Sulc

    Právě na Silvestra sulc připravuji téměř každý rok, bez něj by to nebylo ono. Nutno říct, že je tato lahůdka velice zdravá, neboť obsahuje velké množství kolagenu. To ocení především dříve narození, kteří začínají mít...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: přeháňky, D5-96,8
  Srážky: sněžení, D5-141,7
  Srážky: sněžení, D5-136,2

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace