Rozmíchánky s oukropem
Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.
Suroviny na 4-6porcí:
1 kg brambor
1 snítka celeru nebo libečku (čerstvý nebo sušený)
1 lžička kmínu
2 lžíce sádla
2 cibule
200 ml sladké smetany
3 stroužky česneku
sůl
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, nať z celeru nebo libečku, zalijeme dostatečným množstvím vody a uvaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, ale vodu z nich nevyléváme a uchováme ji.
Na sádle dozlatova usmažíme nakrájené cibule. Polovinu dáme do uvařených brambor, částečně je rozšťoucháme a na závěr vmícháme trochu smetany, kterou brambory zvláčníme.
Slitou vodu z brambor přivedeme k varu, přidáme druhou část usmažené cibulky a utřený česnek a dále již nevaříme.
Každý stolovník dostane talíř s oukropem, tj. polévkou z vody z vařených brambor a misku s rozmíchánky, tzn. (šťouchanými brambory se smetanou.
Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu vám zabere 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka