Rybízová dřeň a kečup z černého rybízu
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
dřeň z 1 kg černého rybízu
1 kg krystalového cukru
Postup:
Černý rybíz rozmixujeme nebo umeleme. Rybízovou dřeň utřeme dřevěnou vařečkou s cukrem, až se cukr rozpustí. Směs nalijeme do skleniček, uzavřeme a necháme asi týden stát, dokud dřeň nezrosolovatí. Užíváme ji hlavně v zimě a předjaří, kdy máme nedostatek vitaminů.
Kečup z černého rybízu
Suroviny:
1kg černého rybízu
500 gramů cukru
1/8 l vinného octa
½ lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
½ lžicky pepře
½ lžičky soli
½ lžičky strouhané citronové kůry
Postup:
Očištěné bobule vaříme za stálého míchání asi 20 minut s ostatními přísadami v ohnivzdorné nádobě, až vznikne hustá kaše. Horkou směs nalijeme do skleniček a uzavřeme. Podáváme k masitým pokrmům, hodí se i ke grilovanému masu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.