Rybízová dřeň a kečup z černého rybízu

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

dřeň z 1 kg černého rybízu
1 kg krystalového cukru

Postup:

Černý rybíz rozmixujeme nebo umeleme. Rybízovou dřeň utřeme dřevěnou vařečkou s cukrem, až se cukr rozpustí. Směs nalijeme do skleniček, uzavřeme a necháme asi týden stát, dokud dřeň nezrosolovatí. Užíváme ji hlavně v zimě a předjaří, kdy máme nedostatek vitaminů.

Kečup z černého rybízu

Suroviny:

1kg černého rybízu
500 gramů cukru
1/8 l vinného octa
½ lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
½ lžicky pepře
½ lžičky soli
½ lžičky strouhané citronové kůry

Postup:

Očištěné bobule vaříme za stálého míchání asi 20 minut s ostatními přísadami v ohnivzdorné nádobě, až vznikne hustá kaše. Horkou směs nalijeme do skleniček a uzavřeme. Podáváme k masitým pokrmům, hodí se i ke grilovanému masu.