Salát z polníčku
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny 2-4 porce:
- 250 g polníčku
- 2 vařené brambory
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- vinný ocet
- mletý pepř
- sůl
- 3 vejce vařená natvrdo (na ozdobu)
Postup:
Vypraný a okapaný polníček dáme do mísy, přidáme na plátky nakrájené studené vařené brambory, najemno nakrájený česnek, osolíme, opepříme, pokapeme octem a olejem a dobře promícháme.
Salát je chutnější, když ho před podáváním necháme 10 minut proležet. Před podáváním obložíme na čtvrtky nakrájenými vařenými vejci.
Je vhodný jako doplněk k pečením, zeleninovým pokrmům, ale i jako lehká večeře.
Celková doba přípravy je 10 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.