Salát ze syrové červené řepy
Vyzkoušejte recept na salát z červené řepy, který nám doporučila paní Márie z Plzně. Nejenže si pochutnáte, ale obohatíte se také o draslík, železo, hořčík, fosfor, zinek, vitamín C, K, E, vitamíny skupiny B, vlákninu, aminokyseliny a další látky.
Suroviny:
300 g červené řepy
1 cibule
30 g oleje nebo slaniny
pepř
sůl
cukr
lžíce citrónové šťávy
5 lžic bílého jogurtu, nebo měkkého tvarohu, nebo majolky
2-3 natvrdo vařená vejce
šunka nebo měkký salám
Postup:
Omytou řepu najemno nastrouháme.
Na oleji nebo na pokrájené slanině zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli.
Vejce a šunku nakrájíme na kostičky, přidáme jogurt, citrónovou šťávu, podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme cukrem.
Vše dobře promícháme a necháme hodinu odležet.
Podáváme s pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.