Salát ze syrové červené řepy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Vyzkoušejte recept na salát z červené řepy, který nám doporučila paní Márie z Plzně. Nejenže si pochutnáte, ale obohatíte se také o draslík, železo, hořčík, fosfor, zinek, vitamín C, K, E, vitamíny skupiny B, vlákninu, aminokyseliny a další látky.

Suroviny:

300 g červené řepy
1 cibule
30 g oleje nebo slaniny
pepř
sůl
cukr
lžíce citrónové šťávy
5 lžic bílého jogurtu, nebo měkkého tvarohu, nebo majolky
2-3 natvrdo vařená vejce
šunka nebo měkký salám

Postup:

Omytou řepu najemno nastrouháme.

Na oleji nebo na pokrájené slanině zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli.

Vejce a šunku nakrájíme na kostičky, přidáme jogurt, citrónovou šťávu, podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme cukrem.

Vše dobře promícháme a necháme hodinu odležet.

Podáváme s pečivem.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.