Silvestrovský bůček

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Ovárek podáváme o půlnoci, vlastně již na Nový rok. Prasátka by měl každý na Nový rok alespoň kousek sníst. Podle pranostiky proto, abychom měli celý rok štěstí. A to potřebujeme všichni. Tak tedy spojíme příjemné s užitečným a silvestrovský bůček si připravme.

Suroviny na 4-6 porcí:

1 kg vepřového bůčku s kostmi
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1-2 feferonky
3 stroužky česneku
3-5 lžic vinného octa
5 jalovčinek
10 zrnek pepře
1 lžíce vegety nebo podobného koření
sůl
strouhaný křen

Postup:

Do nádoby nalijeme cca 2 l vody, přidáme všechno koření, omytou, ale neoloupanou cibuli, feferonku, česnek, ocet a sůl.


Náš tip:
Vývar můžeme použít k přípravě výborné polévky zelňačky. Stačí, když do něj přidáme trochu zbylého masa, zelí, kousek uzeného či klobásy, mletou papriku a dobrý „vyprošťovák“, který se může hodit, je připravený.

Chvíli povaříme, pak přidáme očištěné maso a pomalým varem vaříme do poloměkka.

Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme tak dlouho, až je vše měkké. Poté maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na plátky a na talíři obložíme uvařenou zeleninou, polijeme malým množstvím vývaru, aby zůstalo maso šťavnaté.

Těsně před podáváním posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s chlebem.

Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.