Skopové ragú

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4 porce:

500 g skopového masa z plece nebo krku
1 cibule
2 lžíce sádla
1 stroužek česneku
1-2 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku
0,5 l kvalitního bílého vína
1 bobkový list
2 snítky čerstvého tymiánu
mletý pepř
sůl
50 g zelených oliv bez pecek
2 lžíce hladké mouky

Postup:

Nejprve dokonale očistíme maso, odblaníme a zbavíme přebytečného tuku.

Nakrájené maso a cibuli osmažíme na sádle.

Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby bylo maso zcela potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme tedy kvalitní suché víno. Přivedeme prudce k varu, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme.

Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy.

Skopové ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.

Vhodnou přílohou je pečivo.

Celková doba přípravy vám zabere cca 1,5 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.