Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka
Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka ze sušeného ovoce, která vás překvapí svou lahodností i jednoduchostí přípravy.
Suroviny:
500 gramů sušených křížal, například z hrušek nebo jablek
případně cukr (1–2 lžíce)
špetka mleté skořice a hřebíčku
Postup:
Sušené ovoce namočíme přes noc a pak je uvaříme do měkka s hřebíčkem a skořicí. Horké ovoce rozmixujeme i s vodou, ve které se vařilo až do jemné kaše.
Podáváme teplé či studené. Tradičně se podávala teplá nebo v horkých letních měsících studená polévka k snídani s krajícem kváskového chleba.
Ovocná polévka Vodvárka podle tohoto receptu vám zabere 20 minut.
Tip: Pro změnu můžeme přidat k hruškám i sušené švestky nebo v závěru zahustit strouhaným perníkem. Polévku můžeme vylepšit i medovinou, medem nebo sladkým bílým vínem. Při podávání můžeme ozdobit rozinkami a strouhanými oříšky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.