Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka ze sušeného ovoce, která vás překvapí svou lahodností i jednoduchostí přípravy.

Suroviny:

500 gramů sušených křížal, například z hrušek nebo jablek
případně cukr (1–2 lžíce)
špetka mleté skořice a hřebíčku

Postup:

Sušené ovoce namočíme přes noc a pak je uvaříme do měkka s hřebíčkem a skořicí. Horké ovoce rozmixujeme i s vodou, ve které se vařilo až do jemné kaše.

Podáváme teplé či studené. Tradičně se podávala teplá nebo v horkých letních měsících studená polévka k snídani s krajícem kváskového chleba.

Ovocná polévka Vodvárka podle tohoto receptu vám zabere 20 minut.

Tip: Pro změnu můžeme přidat k hruškám i sušené švestky nebo v závěru zahustit strouhaným perníkem. Polévku můžeme vylepšit i medovinou, medem nebo sladkým bílým vínem. Při podávání můžeme ozdobit rozinkami a strouhanými oříšky.

autoři: Pavel Halla , Martin Havlík