Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

Na sirup z bezinkových květů potřebujeme:

15 čerstvých květů bezinek
1 omytý a nakrájený citron 2 litry vody
50 gramů kyseliny citronové
2,5 kg cukru

Postup:

Omyté květy a nakrájené citrony dáme do misky a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu citronovou. Přikrytou směs necháme na chladném místě macerovat. Můžeme, ale nemusíme, občas promíchat.

Poté přecedíme přes plátýnko nebo vypranou plenu (bez aviváže). Do výluhu přidáme 2,5 kilogramu cukru (pokud se nerozpouští, mírně zahřejeme, ale nevaříme!) Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

TIP: Teď v létě si ze sirupu kdykoli připravíte osvěžující limonádu. Ta musí být z perlivé vody a kromě bezinkového sirupu v ní nesmí chybět plátek citrusu. Pokud chcete, aby sirup vydržel až do zimního období, přidejte běžně dostupný konzervant. Například na špičku nože kyseliny sorbové.

autor: Pavel Halla