Receptář31. července  2017 v 09:20  

Sladkosti našich prababiček: Vdolky se švestkovou merendou

Vdolky s čerstvou švestkovou merendou - Foto: Pavel Halla

Vdolky s čerstvou švestkovou merendouFoto: Pavel Halla

Ta nejkvalitnější staletími ověřená jídla bývají ta nejchutnější. A také velice jednoduchá. A stejně tak je to s klasickými vdolky, když si dáte jen o špetku více práce a připravíte si na ně hustou čerstvou omáčku z právě zrajícího ovoce - merendu. V našem případě merendu ze švestek.

Suroviny na merendu: 

Ovoce vaříme s trocvhou vody a cukrem dokud nezměkne - Foto: Pavel Halla

Ovoce vaříme s trocvhou vody a cukrem dokud nezměkneFoto: Pavel Halla

1 kg zralých švestek
100 g cukru
voda dle potřeby 

Postup: 

Švestky omyjeme, zbavíme pecky a vaříme s cukrem v troše vody, dokud se nezačnou rozpadat. Rozmačkáme metlou, vidličkou nebo šťouchadlem na brambory tak, aby v Merendě zůstali ještě nějaké viditelné kousky. Podáváme teplé nebo studené ke vdolkům. 

Švestková merenda - Foto: Pavel Halla

Švestková merendaFoto: Pavel Halla

V závěru můžeme vylepšit trochou smetany.  

Suroviny na vdolky: 

500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
60 g droždí
špetka soli
200 ml vlažného mléka 

Postup: 

Z vlažného mléka, droždí a části mouky si připravíme kvásek a necháme ho vyběhnout. Smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme v hladké těsto a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

Poté vyválíme asi na 2 cm silný plát a vykrájíme vdolky o průměru 10–12 cm. Necháme pod utěrkou opět krátce vykynout a poté velmi zvolna pečeme na plotýnce z obou stran, dokud se na povrchu nezačnou tvořit zlatohnědé puchýřky. 

Podáváme suché s ovocnou merendou a zakysanou smetanou nebo potřené máslem a posypané skořicovým cukrem. 

Časová náročnost: 50 minut. 

Autor:  Pavel Halla
Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 15. prosince  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pučálka

    Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či ro...

     
  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 15.12.2017 14:10 do 15:10; D5 - 51km na trase Praha - Rozvadov; Na km 51 ve směru Praha - Rozvadov.; překážka, která může bránit provozu v celé šířce vozovky nebo její části; porouchané vozidlo, očekávejte ...
  místní komunikace, náměstí Republiky, Horšovský Týn, okr. Domažlice, uzavřeno, Od 17.12.2017 08:00 Do 17.12.2017 20:00, Úplná uzavírka místních komunikací v Horšovském Týně na náměstí Republiky (horní ...
  místní komunikace, náměstí Republiky, Horšovský Týn, okr. Domažlice, uzavřeno, Od 17.12.2017 08:00 Do 17.12.2017 20:00, Úplná uzavírka místních komunikací v Horšovském Týně na náměstí Republiky (horní ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace