Receptář31. července  2017  

Sladkosti našich prababiček: Vdolky se švestkovou merendou

Vdolky s čerstvou švestkovou merendou - Foto: Pavel Halla

Vdolky s čerstvou švestkovou merendouFoto: Pavel Halla

Ta nejkvalitnější staletími ověřená jídla bývají ta nejchutnější. A také velice jednoduchá. A stejně tak je to s klasickými vdolky, když si dáte jen o špetku více práce a připravíte si na ně hustou čerstvou omáčku z právě zrajícího ovoce - merendu. V našem případě merendu ze švestek.

Suroviny na merendu: 

Ovoce vaříme s trocvhou vody a cukrem dokud nezměkne - Foto: Pavel Halla

Ovoce vaříme s trocvhou vody a cukrem dokud nezměkneFoto: Pavel Halla

1 kg zralých švestek
100 g cukru
voda dle potřeby 

Postup: 

Švestky omyjeme, zbavíme pecky a vaříme s cukrem v troše vody, dokud se nezačnou rozpadat. Rozmačkáme metlou, vidličkou nebo šťouchadlem na brambory tak, aby v Merendě zůstali ještě nějaké viditelné kousky. Podáváme teplé nebo studené ke vdolkům. 

Švestková merenda - Foto: Pavel Halla

Švestková merendaFoto: Pavel Halla

V závěru můžeme vylepšit trochou smetany.  

Suroviny na vdolky: 

500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
60 g droždí
špetka soli
200 ml vlažného mléka 

Postup: 

Z vlažného mléka, droždí a části mouky si připravíme kvásek a necháme ho vyběhnout. Smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme v hladké těsto a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

Poté vyválíme asi na 2 cm silný plát a vykrájíme vdolky o průměru 10–12 cm. Necháme pod utěrkou opět krátce vykynout a poté velmi zvolna pečeme na plotýnce z obou stran, dokud se na povrchu nezačnou tvořit zlatohnědé puchýřky. 

Podáváme suché s ovocnou merendou a zakysanou smetanou nebo potřené máslem a posypané skořicovým cukrem. 

Časová náročnost: 50 minut. 

Autor:  Pavel Halla
Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Maďarské lečo

    Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

     
  • 14. srpna  2017 v 09:23       rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

    Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka...

     
  • 11. srpna  2017 v 09:22     Audio  rubrika: Receptář

    Kuře po baskicku

    Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 19.8.2017 23:25 do 20.8.2017 01:30; v ulici Havířská v obci Nýřany okres Plzeň-sever; nehoda; 4 havarovaná vozidla; 4 x OA bez zranění. PČR na místo.
  Od 19.8.2017 23:15 do 20.8.2017 01:20; na silnici 00527 v obci Benešovice okres Tachov; nehoda; střet OA se srnou, bez zranění osob. PČR na místo.
  Od 19.8.2017 22:40 do 20.8.2017 00:45; na silnici 230 u obce Planá okres Tachov; nehoda; střet OA se zvěří, bez zranění osob. PČR na místo.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace