Sladkosti našich prababiček: Vdolky se švestkovou merendou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Ta nejkvalitnější staletími ověřená jídla bývají ta nejchutnější. A také velice jednoduchá. A stejně tak je to s klasickými vdolky, když si dáte jen o špetku více práce a připravíte si na ně hustou čerstvou omáčku z právě zrajícího ovoce - merendu. V našem případě merendu ze švestek.

Suroviny na merendu:

1 kg zralých švestek
100 g cukru
voda dle potřeby

Ovoce vaříme s trocvhou vody a cukrem dokud nezměkne

Postup:

Švestky omyjeme, zbavíme pecky a vaříme s cukrem v troše vody, dokud se nezačnou rozpadat. Rozmačkáme metlou, vidličkou nebo šťouchadlem na brambory tak, aby v Merendě zůstali ještě nějaké viditelné kousky. Podáváme teplé nebo studené ke vdolkům.

V závěru můžeme vylepšit trochou smetany.

Švestková merenda

Suroviny na vdolky:

500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
60 g droždí
špetka soli
200 ml vlažného mléka

Postup:

Z vlažného mléka, droždí a části mouky si připravíme kvásek a necháme ho vyběhnout. Smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme v hladké těsto a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Poté vyválíme asi na 2 cm silný plát a vykrájíme vdolky o průměru 10–12 cm. Necháme pod utěrkou opět krátce vykynout a poté velmi zvolna pečeme na plotýnce z obou stran, dokud se na povrchu nezačnou tvořit zlatohnědé puchýřky.

Podáváme suché s ovocnou merendou a zakysanou smetanou nebo potřené máslem a posypané skořicovým cukrem.

Časová náročnost: 50 minut.

autor: Pavel Halla