Slaný dort
podle paní Márie z Plzně.
Suroviny na kvásek:
- 4 palačinky
- 200 g vařeného, pečeného nebo dušeného masa
- 50 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 ml vývaru
- 50 g cibule
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- trojobal (mouka, vejce, strouhanka)
- tuk na smažení
Suroviny na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 1 vejce
- špetka soli
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 160 g studených vařených brambor
Suroviny na náplň:
- 250 g másla
- sardelová pasta množství podle chuti
- 150 g vařeného uzeného masa
- 150 g strouhaného sýru
Postup:
Ze surovin uděláme kvásek a necháme kynout. Z mouky, žloutků, vajíčka, soli, rozpuštěného másla a vykynutého kvásku zaděláme těsto. Nakonec do těsta vmícháme najemno nastrouhané brambory a necháme kynout. Do vymazané dortové formy dáme vykynuté těsto a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° C asi 20 minut.
Upečený dort necháme vychladnout, rozkrojíme a spodní díl potřeme náplní kterou uděláme z másla sardelové pasty a uzeného masa, posypeme strouhaným sýrem a přiklopíme druhým dílem. Dort pomažeme a zdobíme podle vlastní fantazie např. vařenou zeleninou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.