Šlehaná ovocná bublanina
podle paní Jitky z Plzně.
Suroviny:
ovoce (borůvky, rybíz, jahody, atd.)
5 vajec
250 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
1 vanilkovy cukr
1 prášek do pečiva
15 lžic horké vody
citrónová kůry
Postup:
Ušleháme žloutky s cukrem, poté přidáváme po lžících horkou vodu a šleháme. Prášek do pečiva a vanilkový cukr vmícháme do mouky a pak do těsta. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků.
Hotové těsto nalijeme na vymazaný pekáč a pokryjeme ovocem. Pečeme při teplotě 160° C.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.