Smažené uzly

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Již z doby před Rakousko – Uherskem je známá recept na boží milosti, jejichž obměnou je i níže uvedená receptura na uzly. Spolu s koblihami jsou uzly typickým masopustním pečivem.

Suroviny:

350 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
5 žloutků
1 vejce
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce rumu
na špičku nože soli
vanilkový a moučkový cukr na posypání
500 ml oleje na smažení

Postup:

V misce promícháme žloutky, celé vejce, rum, smetanu a sůl. Přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dobře prohněteme.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vytvoříme bochánek, který potřeme olejem a pod utěrkou necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.

Po této době bochánky na pomoučeném vále vyválíme na stéblo silně, propícháme vidličkou a ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájíme na pruhy cca 3x10 cm, ze kterých utvoříme malé uzly.

Čtěte také

Uzly smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile získají zlatavou barvu, snížíme teplotu a obrátíme je.

Hotové uzly vyjmeme děrovanou lžící, necháme okapat a poté rozložíme na kuchyňský papír.

Pocukrujeme je směsí vanilkového a moučkového cukru. Podáváme teplé, ale i studené chutnají báječně.

Celková doba přípravy je maximálně 2 hodiny.