Receptář26. května  2017 v 09:20  

Smetanová polévka s pohankou

Smetanová polévka s pohankou podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Mirka Kuntzmannová

Smetanová polévka s pohankou podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Mirka Kuntzmannová

Tento recept představuje pohanku zase v trochu jiném světle, ale především s jinou chutí, než jsme na pohanku zvyklí. Její typická chuť je zjemněna smetanou a výborně podtržena a ochucena kořením. Je to chuťově i výživově vyvážená polévka.

Suroviny na 6 porcí:

100 g neloupané pohanky
2 menší mrkve
1 cibule
1 stroužek česneku
3 snítky čerstvého tymiánu nebo
1 lžička sušeného
1 lžíce kvalitního oleje
1 l vody
petrželka
mletý pepř
sůl 

Suroviny na zahuštění: 

100 ml kysané smetany
1 lžička mouky
50 ml vody 

Postup:

Pohanku propláchneme a vaříme 20 minut. 

Mezitím v hrnci necháme na oleji zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a utřený česnek. Jakmile česnek zavoní, zalijeme vodou, přidáme vařenou pohanku, část nasekané petrželky, tymián, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut. 

Na závěr polévku zalijeme smetanou, rozkvedlanou s moukou. Je-li smetana příliš hustá, naředíme ji vodou. Polévku necháme přejít varem a podáváme posypanou čerstvou petrželkou. 

Smetanová polévka s pohankou podle receptu Mirky Kuntzmannové trvá cca 45 minut. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  D5, mezi km 44.4 a 44.3, ve směru Praha, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, neprůjezdná zpevněná krajnice (odstavný pruh), práce údržby, Od 13.12.2017 08:00 Do 15.12.2017 14:00, Oprava protihlukové ...
  Od 13.12.2017 09:15 do 11:15; na silnici 1907 v obci Mrákov okres Domažlice; nehoda; uzavřeno, probíhají záchranné a vyprošťovací práce; havárie OA se zraněním, překáží provozu, na místě všechny složky ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace