Receptář26. května  2017 v 09:27  

Smetanová polévka s pohankou

Smetanová polévka s pohankou podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Mirka Kuntzmannová

Smetanová polévka s pohankou podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Mirka Kuntzmannová

Tento recept představuje pohanku zase v trochu jiném světle, ale především s jinou chutí, než jsme na pohanku zvyklí. Její typická chuť je zjemněna smetanou a výborně podtržena a ochucena kořením. Je to chuťově i výživově vyvážená polévka.

Suroviny na 6 porcí:

100 g neloupané pohanky
2 menší mrkve
1 cibule
1 stroužek česneku
3 snítky čerstvého tymiánu nebo
1 lžička sušeného
1 lžíce kvalitního oleje
1 l vody
petrželka
mletý pepř
sůl 

Suroviny na zahuštění: 

100 ml kysané smetany
1 lžička mouky
50 ml vody 

Postup:

Pohanku propláchneme a vaříme 20 minut. 

Mezitím v hrnci necháme na oleji zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a utřený česnek. Jakmile česnek zavoní, zalijeme vodou, přidáme vařenou pohanku, část nasekané petrželky, tymián, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut. 

Na závěr polévku zalijeme smetanou, rozkvedlanou s moukou. Je-li smetana příliš hustá, naředíme ji vodou. Polévku necháme přejít varem a podáváme posypanou čerstvou petrželkou. 

Smetanová polévka s pohankou podle receptu Mirky Kuntzmannové trvá cca 45 minut. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. června  2017 v 09:20     FotogalerieAudio  rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

    Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

     
  • 9. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Viška pašticada

    Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

     
  • 2. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

    Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 25.6.2017 19:20 do 20:25; na silnici 605 u obce Stříbro okres Tachov; Pozor! Předmět na vozovce; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností; větev na vozovce,
  Od 25.6.2017 18:05 do 20:10; v ulici Plzeňská v obci Chotěšov okres Plzeň-jih; nehoda; 2 havarovaná vozidla; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností; OA x MOTO se zraněním. Na místě ZZS a ...
  Od 25.6.2017 17:35 do 19:40; v ulici Okounová v obci Plzeň; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA bez zranění. Na místě PČR.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace