Špagety carbonara

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Opla z Restaurace Za oponou v Novém divadle v Plzni.

650 g lepších špaget
500 g pancetty (druh slaniny připravovaný z nasoleného a okořeněného vepřového boku)
10 žloutků
400 ml 31% smetany
100 ml zeleninového vývaru
4 lžíce strouhaného parmazánu
sůl
hrubě mletý pepř

Postup:

Špagety uvaříme na skus v osolené vodě.

Na kostičky nakrájenou pancettu nasucho orestujeme do křupava na pánvi.

Žloutky osolíme a promícháme se smetanou.

Z pánve vyndáme pancettu. Do pánve vlijeme zeleninový vývar a odvaříme výpek z pancetty. Přidáme špagety, směs smetany a žloutků. Vše promícháme tak, aby se špagety prohřály a obalily směsí.

Opepříme čerstvě mletým pepřem, posypeme pancettou a parmazánem.

autor: Václav Opl