Srnčí na hříbkách a bramborové šišky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Romana Kareše ze Švejk restaurantu u Pětatřicátníků v Nepomuku.

Suroviny na 6 porcí:

  • 800 g srnčí plece
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 2 lžíce škvařeného vepřového sádla
  • 2 lžíce másla
  • 10 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 dcl červeného vína
  • 7 dcl hovězího vývaru
  • 2 lžíce octa
  • nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • sůl, pepř
  • 300 g hříbků (nebo jiných lesních hub)
  • 1/2 kg brambor
  • 300g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce Solamylu
  • 1 lžíce soli
  • hrnek strouhanky

Postup:

Příprava masa
Očištěné maso nakrájíme na kostky 2 x 2 cm, oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, kořenovou zeleninu na kostky 1 x 1 cm. V rozpáleném kastrolu rozehřejeme lžíci sádla a lžíci másla, přidáme zeleninu a restujeme do zlatova, přidáme koření. Když zelenina zezlátne, přidáme cibuli, orestujeme, přidáme maso, osolíme, opepříme a restujeme ze všech stran. Šťávu vyrestujeme na tuk, přilijeme červené víno a necháme odvařit. Ochutíme octem, přilijeme vývar a citrónovou kůru, přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme asi hodinu. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Na zbytku sádla orestujeme hříbky na ně přecedíme hotovou omáčku, přidáme maso, zavaříme, dochutíme solí a pepřem. Stáhneme z ohně a vmícháme zbylé máslo.

Příprava šišek
Strouhanku nasucho opečeme. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nastrouháme najemno. Přidáme Solamyl, mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Uděláme váleček, ukrajujeme kousky a tvoříme šišky. Vaříme v osolené vodě 6-10 minut. Hotové obalíme v připravené strouhance.

autor: šéfkuchař