Srnčí na víně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 6 porcí:

  • 1kg srnčího masa z kýty, plece nebo hřbetu
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky čerstvého nebo1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 dl kvalitního červeného vína
  • ocet
  • 3 lžíce rybízové zavařeniny
  • vývar
  • 2 lžíce tmavé instantní jíšky
  • 1 citrón
  • sůl

Postup:

Odležené srnčí maso zbavíme blan, vypereme, protáhneme hustě slaninou a osolíme. Na sádle usmažíme a kořenovou zeleninu, předem očištěnou a nakrájenou na plátky nebo nudličky. Pak přidáme cukr a za neustálého míchání necháme zhnědnout. Zakapeme octem, zalijeme vývarem, přidáme citrónovou kůru i šťávu, rajský protlaku a všechno koření. Připravenou zvěřinu vložíme do zeleninového základu a v troubě dusíme do měkka. Hotové maso vyjmeme a šťávu zahustíme tmavou jíškou. Přidáme trochu rybízové zavařeniny, dobře provaříme a procedíme, zeleninu propasírujeme. Do hotové omáčky dáme sklenku červeného vína a necháme chvíli povařit.

Doporučená příloha: houskový nebo kynutý knedlík.

Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.