Srnčí na víně
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 6 porcí:
- 1kg srnčího masa z kýty, plece nebo hřbetu
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 250 g kořenové zeleniny
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 snítky čerstvého nebo1 lžička sušeného tymiánu
- 2 dl kvalitního červeného vína
- ocet
- 3 lžíce rybízové zavařeniny
- vývar
- 2 lžíce tmavé instantní jíšky
- 1 citrón
- sůl
Postup:
Odležené srnčí maso zbavíme blan, vypereme, protáhneme hustě slaninou a osolíme. Na sádle usmažíme a kořenovou zeleninu, předem očištěnou a nakrájenou na plátky nebo nudličky. Pak přidáme cukr a za neustálého míchání necháme zhnědnout. Zakapeme octem, zalijeme vývarem, přidáme citrónovou kůru i šťávu, rajský protlaku a všechno koření. Připravenou zvěřinu vložíme do zeleninového základu a v troubě dusíme do měkka. Hotové maso vyjmeme a šťávu zahustíme tmavou jíškou. Přidáme trochu rybízové zavařeniny, dobře provaříme a procedíme, zeleninu propasírujeme. Do hotové omáčky dáme sklenku červeného vína a necháme chvíli povařit.
Doporučená příloha: houskový nebo kynutý knedlík.
Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.