Staromaďarský tokáň

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny 6-8 porcí:

  • 250 g zadního hovězího masa
  • 250 g vepřového plecka
  • 250 g telecího masa z krku
  • 2-3 cibule
  • mletá paprika
  • mletý pepř
  • 70 g uzené slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 4 rajčata
  • 3 papriky
  • vývar
  • sůl
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml smetany

Postup:

V kastrole necháme „vylít“ slaninu, nakrájenou na drobné kostičky. Přidáme sádlo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. V tomto základu orestujeme na kostky nakrájené hovězí maso. Na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené vepřové maso a dále dusíme 20 minut. Naposledy přidáme nakrájené telecí maso. Osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. Promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme.

Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájené očištěné papriky a sloupnutá rajčata, nakrájená na kolečka a povaříme 7 minut.
Na závěr zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme a podáváme.

Podle odborníků je takto připravený tokáň jeden z nejlepších národních pokrmů.

Doporučená příloha: vařená nebo dušená tarhoňa, vařené brambory, dušená rýže…

Celková doba přípravy je cca 120-150 minut.

Doporučená příloha: brambory, bramborový salát.