Starý rodinný recept na vánočku
podle paní Libuše z Kovčína.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
100 g krystalového cukru
250 ml mléka
20 g droždí
špetka soli
2 žloutky
125g másla
citronová kůra
trochu rumu
rozinky, mandle
1 vejce na potření
1 vanilkový cukr
Postup:
Do vlažného mléka dáme lžíci cukru, droždí a lžíci mouky. Necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím si utřeme cukr, máslo a žloutky. Přidáme rum, vanilkový cukr a citronovou kůru.
Do osolené prosáté mouky přidáme kvásek, utřenou směs a rozinky. Vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout. Během této doby těsto dvakrát promícháme.
Když těsto vykyne, uděláme devět malých bochánků. Z prvních čtyř uděláme válečky a spleteme z nich cop.
Upletenou vánočku dáme na plech s pečícím papírem a uprostřed ji promáčkneme.
Uděláme další copy, které spleteme a položíme na první vrstvu; nahoru dáme špejle, aby vánočka dobře držela pohromadě.
Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi, necháme ještě odpočinout, a potom pečeme při 180° C, přibližně 60 minut.
Podívejte se na celou techniku pletení vánočky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.